
Sałatka warzywna klasy II
Klasa II podczas zajęć „Podróżując po Polsce” poznaje regiony swojego kraju, jego piękno oraz kulinarne przysmaki. Uczniowie wiedzą, że Wielkopolska słynie z potrawy „pyry z gzikiem” oraz rogali św. Marcina. Podhale to smak kwaśnicy i oscypków. Podlasie charakteryzuje się przepysznymi sękaczami. Wymieniać tu można w nieskończoność. Uczniowie pragnąc zmierzyć się z kulinarnymi doznaniami i poczuć przyjemność z własnoręcznie wykonanej sałatki warzywnej z ochotą zabrali się do pracy na podstawie przepisu:
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Weź gotowanych ziemniaków siedem,
do tego pęczek szczypiorku jeden,
cztery kiszone ogórki spore,
pięć jaj na twardo ugotuj w porę….
Co, po czym dodasz, nie ma znaczenia,
bo to składników sałatki nie zmienia.
To wszystko, zmieszaj i podaj.
Takiej sałatki nie zjeść wprost szkoda.
Klasa wykonała przepyszną sałatkę. Radości, zabawy i śmiechu, podczas jej przygotowania, było wiele. Jeszcze większe uśmiechy zagościły na twarzach dzieciaków podczas wspólnego zajadania się potrawą w czasie śniadania.
Iwona Brudnicka