Szkoła Podstawowa w Trzęśniewie

Tutaj powinien być opis

Sałatka warzywna klasy II

    Klasa II podczas zajęć „Podróżując po Polsce” poznaje  regiony swojego kraju, jego piękno oraz kulinarne przysmaki. Uczniowie wiedzą, że Wielkopolska słynie z potrawy „pyry z gzikiem” oraz  rogali św. Marcina. Podhale to smak  kwaśnicy i oscypków.  Podlasie charakteryzuje się przepysznymi sękaczami. Wymieniać tu można w nieskończoność. Uczniowie pragnąc zmierzyć się z kulinarnymi doznaniami i poczuć przyjemność z własnoręcznie wykonanej sałatki warzywnej z ochotą zabrali się do pracy na podstawie przepisu:

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

Weź gotowanych ziemniaków siedem,

 do tego pęczek szczypiorku jeden,

cztery kiszone ogórki spore,

pięć jaj na twardo ugotuj w porę….

Co, po czym dodasz, nie ma znaczenia,

bo to składników sałatki nie zmienia.

To wszystko, zmieszaj i podaj.

Takiej sałatki nie zjeść wprost szkoda.

 

   Klasa wykonała przepyszną sałatkę. Radości, zabawy i śmiechu, podczas jej przygotowania, było wiele.  Jeszcze większe uśmiechy zagościły na twarzach dzieciaków podczas wspólnego zajadania się potrawą w czasie śniadania.

                                                                                              Iwona Brudnicka