
Światowy Dzień Owoców i Warzyw
W październiku przypada Światowy Dzień Owoców i Warzyw. Jest to międzynarodowa inicjatywa mająca na celu podniesienie świadomości społecznej co do znaczenia spożywania owoców i warzyw dla lepszego zdrowia. W związku z tym, w naszej szkole w dniach 18 - 24 października uczniowie klas 0, I, II i III zorganizowali promocję zdrowych nawyków żywieniowych. Z przyniesionych owoców i warzyw pod nadzorem swoich wychowawczyń dzieci przygotowały kolorowe, zdrowe i pyszne kanapki, sałatki oraz szaszłyki. Wszystkim smakował sok pomarańczowy, który dostarcza dużo witaminy C.
Zwieńczeniem prowadzonych działań było wykonanie przez każdy zespół klasowy plakatu zachęcającego do spożywania witamin w postaci owoców i warzyw. Wszyscy uczniowie naszej szkoły otrzymali na drugie śniadanie jabłko i marchewkę, które zostały zasponsorowane przez firmę „GASTROM” Piotra Jasiaka ze Rzgowa.
Mamy nadzieję, że ta akcja przyczyni się do wzbogacenia codziennych posiłków o owoce i warzywa oraz wyeliminowania niezdrowych przekąsek.
Zachęcamy wszystkich aby każdego dnia - jedli warzywa i owoce bogate w witaminy.
UCZNIOWIE KLASY 0, I, II, III