Szkoła Podstawowa w Trzęśniewie

Tutaj powinien być opis

Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw obchodzony corocznie w trzeci piątek października był okazją do tego, aby przypomnieć dzieciom o roli owoców i warzyw w naszej diecie.
21 października 2024 r. dzieci samodzielnie przygotowały posiłki składające się z witamin.
Przed przygotowaniem posiłków i przekąsek uczniowie zadbali o higienę rąk oraz o to, aby owoce i warzywa były umyte. Przedszkolaki pod opieką p. Joanny Czartek i p. Lidii Spych przygotowały kolorowe owocowe szaszłyki. Uczniowie z klasy II i III z pomocą p. Iwony Brudnickiej i p. Marzanny Wszendybył przygotowali smaczne kanapki. Trzecioklasiści pod okiem p. Katarzyny Rutkowskiej przygotowali zdrowe przekąski, frytki z ogórków i marchewek. Wszyscy byli zaangażowani w wykonanie zadań i każdy mógł się wykazać umiejętnościami kulinarnymi.
Degustacji witaminowych dobroci, wraz z naszym gościem, p. dyrektor Katarzyną Czartek, dokonaliśmy na dywanie, bo dzisiejsza impreza nosiła nazwę „PIKNIK NA DYWANIE”. Pysznościami owocowo – warzywnymi poczęstowaliśmy też koleżanki i kolegów ze starszych klas.
Współtwórcami tego wydarzenia byli także rodzice. Rada Rodziców oraz p. Mielczarek, właściciel sklepu abc, dostarczyli dzieciom owoce, warzywa i soki. Dziękujemy im za te produkty.
Dzisiejsze zajęcia na pewno zachęciły naszych uczniów do częstego spożywania warzyw i owoców.
 
Autorka: Marzanna Wszendybył